It's just the beginning of our beautiful friendship

 

Példák a csírafélék élettani hatásaira

Lucerna  

Az üdítően kellemes, könnyed ízű, nyálképző hatású csíra lúgosító hatással bír, csökkenti a vércukorszintet, segít a gyomorfekélynél, ízületi gyulladásnál. Tejserkentő, vérszegénységre hatásos, gyógy-táplálék a vastagbél gyulladás esetén.

Zsázsa

A speciálisan fűszeres illatú csíra zsírsavjai segítenek a szív-és érrendszeri megbetegedéseknél, E- vitamin tartalma késlelteti az öregedést, vizelethajtó, afrodiziákum, és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.

Mungóbab

Friss ízű, roppanóan lédús csírája kiemelkedő fehérjetartalommal rendelkezik. Jelentős vas-és C-vitamin tartalma miatt fogyasztása különösen javallt gyermekek részére. Energia tartalma a sportolók étrendjében is jelentős segítség. Emésztéskor nem gázosodik, könnyen emészthető.

Brokkoli 

A nagyon enyhén a káposzta zamatát idéző, üdítő csíra igazi nagyágyú; vitamin-, enzim-, és ásványi anyag összetétele a zöldségfélék között kiemelkedő. Remek vértisztító. U vitamin tartalma hatékonyan segít a gyomorfekélyből való felépülésben. Kalcium tartalma a tejével megegyező, hasznunkra válik a csontképzésben.

Bíborhere

Lédús, „zöld” íze, hűsítő hatása mellett a csíra nyomelemei a mirigyek működését segítik. Gyulladás-gátló, vértisztító, görcsoldó hatású. Termékenység fokozó. Kálcium és borostyánkősav tartalma megközelíti a lucernáét.

Retek

Néha enyhén csípős, jellegzetes íze kiválóan kiemeli az ételek zamatát. Csírája természetes antibiotikum. Nyálkatisztító, főleg a légutak nyálkájára hat. Antiszeptikus, emellett az emésztést, felszívódást is javítja. Segít egyes vese-és epekövek, homok eltávolításában. Szépíti a bőrt, elmulasztja a pattanásokat. 

Fehérrépa

Kissé talán torma ízű, zamatos, hűsítő csíra,mely kimagaslóan vértisztító, nyugtató hatású. Csökkenti a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert. Karotin, klorofill tartalma  miatt antioxidánsként tartjuk számon.

Görögszéna

Curry-re emlékeztető zamata könnyed fűszerességet kölcsönöz szendvicseknek, hidegtálaknak. Az ödémák felszívódásában, hólyag és húgyúti panaszoknál hatásos kiegészítője a kezeléseknek. Súlyfelesleggel küzdők segítségére lehet, és nem mellesleg a keringési rendszerre is jótékony hatása van.