Alakulunk..

20150419_183010.jpg

Húh, nem is tudom hol kezdjem, annyi minden teendő akadt, mióta elkezdtük az első budakalászi kert tereprendezését.

A három kialakított, a régi lejtőn lejjebb eső kisebb terasz még lépcsőzetesebb lett, amolyan magas ágyás szerűen fel lett töltve trágyával és némi jó minőségű földdel. Támasztékul hétliteres műanyag cserepeket használtunk, melyekbe szintén ez a talajelegy került. Egy hétig ezt a felületet kartonpapírral takartam, hogy egyrészt begyulladjon a trágya, másrészt, mert ez a terület pihen májusig, amikor is belekerülnek a február közepe óta otthon, az ablakpárkányainkon nevelgetett koktélparadicsom fajok bazsalikomfélék társításával. Mivel jócskán maradt azért a helyi földből is benne, az esetlegesen beszántott magok, az ellenállóbb évelő gyomok is visszaszoríthatóak ezzel a módszerrel. A cserepek a sárga törpe paradicsombeültetésére várnak, az előtte lévő harminc centis ágyást levél és fűszernövények foglalják majd el.  

Kézenfekvőnek tűnt, hogy addig is használjuk ki ezt a felületet, míg végleges lakói kivárják a tavaszi éjszakai fagyok elmúltát. Annál is inkább, mert otthon már olyannyira sok palántát tároltunk, hogy egy talpalatnyi hely sem maradt az ablakok közelében.. Ablakkeretek, karton felhasználásával megalapozva felhúztunk egy három méter hosszú, hatvan centi magas fóliaalagutat, ami a trágyaágy melege által éjjel is védelmet nyújt a szabadföldi magvetetésre nem alkalmas, hőigényes palántáknak. A kevésbé kényesek szimplán takarás nélkül, a cserepekbe állítva, esetleg beásva kerültek ki az ablakból, helyet adva újabb növényeknek. 

 

 

"Megszabadultam" az articsókától, a wonder berrytől, a pohárban maradó metélő petrezselyemtől és zsázsától, a korai hajtatású salátától. Ők ahogy elnézzük, remekül érzik magukat a rögtönzött meleg talpon.

Szerettem volna, hogy a közösségi kert művelői állandó emlékeket is őrizzenek otthonukban a Biotópiás kertekből. Legkedvesebb gesztusnak az tűnik, ha mindenki hazavisz fűszernövényekből egy minikertet a konyhájába. Ezt szem előtt tartva az otthonra szánt zsázsa, metélő petrezselyem, snidling, citromos, görög, nagy levelű és vörös bazsalikom, a majoranna, a kakukkfű, a tárkony, a borsikafű, és bizony a thai chilli magjai is már végső helyükre, a szelektíven összegyűjtögetett kis műanyag poharakba lettek szórva, hogy némi előnevelés után kellő instrukciókkal ellátva mindenki elvihesse választottját. :)

A felső teraszocska részben szintén fel lett trágyázva, előveteményként három féle saláta, hónapos és piros-fehér sávos retek, popeye spenót, kötöző, gyöngy , és fehér főzőhagyma félék, cékla sorok lettek ültetve. Ki lett továbbá jelölve három rész, ahova május közepén már szeretnék kiültetni korall és fekete paradicsomot, némi kabakost, és fűszernövényeket, így nem tudtuk volna megvárni az elővetemény tenyészidejét, viszont fontos volt, hogy az amúgy vacak, eredeti löszös talajt valamelyest helyrepofozzuk, így gyors megoldásként nagy mennyiségű fehér mustármagot szórtunk ki, majd gereblyéztünk be a majdani remek zöldtrágya, és talajfertőtlenítő hatása reményében. A terasz aljára, és részben a gumikba két hazai, és egy ázsiai eper lett ültetve, a fenn maradó hely további epertöveket, és a még otthon nevelgetett megannyi szamóca palánta számára van fenntartva. Ezt a részt külön a savasabb közeg eléréséért fenyő mulccsal, tűlevél takaróval készítjük elő.

 

Közben a március végén elvadult szilvacsemetéktől kitisztított felső szélvédett, főleg délelőtt napos részen beásott málna, ribizlifélék és josta bokrok is megeredtek. A szedrekből néhány tő sajnos a takarás ellenére is elfagyott.

FOLYT.KÖV.