Március a kertben

Valami One a levegőben.. :)

 

tulip.jpg

Március elejével, a tavasz megérkezésekor dísz és konyhakertünkben is megszaporodnak teendőink. Amikor már virágzik az aranyvessző, a fagyok elmúltával ébresszük fel rózsáinkat a téli álmukból! Szedjük le a téli takarást virágainkról, cserjéinkről!

 

Metsszünk! Metsszünk! Metsszünk!

 

A száraz ágak mellett az évelőket is vissza kell vágni! Később meghálálják. 

Ha április végén szeretnénk fűmagot vetni, érdemes már most belekezdeni a talaj előkészítésébe. Az első meleg napokon, ha nem akarjuk, hogy a fű rothadásnak induljon, bizony meg kell tisztítani a maradék lombtól a gyepet. A gyepen lévő lombmaradékokat hordjuk a komposztra! A sövények alatt előnyösebb, ha meghagyjuk a lombot, - védelmet nyújt a hasznos rovaroknak.

Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben csináljuk meg, így erősebb hajtásokat hoznak március végén.

Ilyenkor ajánlott a balkonnövények, dézsás- és cserepes növények átültetése is, már amennyiben ezt tavasszal igénylik.

Ha nem kell átültetni, Én akkor is le szoktam kanalazni a felső 1-2 cm földet, és frissel pótolom.

A komposztot az összes ágyásra (kb. 2-3 cm vastagon), fák és bokrok alá, rózsák alá és virágágyásokra osszuk szét! Nem kell túlvariálni, bővel elég, ha gereblyével könnyedén a talajba dolgozzuk, a tavaszi esők majd besegítenek.

marc.jpg

 

Zöldségek és fűszernövények közül ebben a hónapban szabadba vethető a spenót, zöldborsó, sárgarépa, hónapos retek, hagyma, tépősaláta, a petrezselyem. De a nagyobb évelő fűszernövények közül szintén mehet egy-az-egyben a helyére például a citromfű, a lestyán, mezei sóska.

Az előző vetés óta elszaporodott gyomnövényeket virágzás előtt feltétlenül gyomláljuk ki!

A gumós és gyökérnövények, a csicsóka vagy a torma és a hónap második felétől a korai burgonya éppúgy ültethető a megfelelően előkészített zöldségágyásokba.

Fólia alá már mehet a saláta, a rukkola vagy más néven bormustár. Ez az Itáliából származó saláta az utóbbi évek slágere. A paradicsom, paprika, uborka is márciusban ültethető magról. Fóliasátor híján egy napos ablak is megteszi, de ajánlott minél gyakrabban kivinni őket, hogy eleinte ugyan védett helyen, de érje őket szellő. Fólia és üvegházban napos időben fontos aktívan szellőztetni, hiszen palántáink szára csak akkor lesz igazán erős, ha némi szél is éri őket. Arról nem is beszélve, hogy a gombás megbetegedésektől is védekezhetünk ily módon, mert a felgyülemlett párától is megszabadulunk. 

Ha a gyümölcsöskertben februárban elmaradt a metszés, március elején még van rá lehetőség. Az újonnan ültetett gyümölcsfáknál alakító metszést kell végeznünk! Az almafa, a meggyfa, az őszibarack fák metszéséről a linkek alatt olvasható bővebb leírás.

Nézzük alaposan át a fákat! Ahol rákos és fagyott sebeket találunk, a fagyveszély múlásával a beteg részt ki muszáj kivágni, és szakszerűen le kell kezelni.

marcr.jpg

Amennyiben megfelelő termőtalajt, elegendő tápanyagot, ideális életfeltételeket teremtünk növényeinknek elég erősek lesznek a kártevők elleni védekezéshez. Mint ahogy arról februárban már szó esett, hasznos növénytársítással, permakultúra alkalmazásával majdhogynem minimálisra csökkenthető az egyes, fajonként jellemző károkozók túlszaporodásának esélye.

Nem árt időben észrevennünk a bajt! Levéltetű ellen beválik a szappanos lemosás (1 L víz, 1 evőkanál kenőszappan, kevés spiritusz). A pajzstetűnél és a gyapjas pajzstetűnél alkalmazhatunk paraffin készítményt, amely egyben levélfényesítő is. Akárcsak a sör!  :) Minden levéltetűfaj közös ellensége a megfelelő levegőmozgás.

És persze ilyenkor már megjelennek a csigák. Róluk semmiképp sem szeretnék írni! :)

A madarak etetését mi március végéig ki szoktuk húzni. Biztos, ami biztos. :)

Mindenkinek jó munkát! :)

marc2.jpg