Februári teendőink a kertben

greenland.jpg

Nehéz meghatározni a pillanatot, amikor a természet téli, fagyos álmából újjáéled. Már nem soká várat magára, így ideje nekünk is elkezdeni a talaj-előkészítő munkálatokat. Szinte lehetetlen örök érvényű vetésnaptárat készíteni, mert a kerti teendők időpontja nagyban függ az aktuális időjárástól.

Az év második hónapjában szobanövényeink már érzékelik a nappalok hosszának nyúlását, ismét növekedési szakaszukba lépnek, félgőzzel elkezdhetjük őket újra trágyázni.

Készítsük elő a kerti szerszámokat, és a fűnyírót is ideje megolajozni! :)

Forgassuk meg a komposzthalmot!

A lombhullató cserjék és fák alvó állapotukból felkelve, az első rügyek kipattanása után nagyon megsínylik az esetlegesen hirtelen beálló fagyos időt, reméljük, idén ez nem jelent majd problémát!

A cserjék és örökzöldek trágyázását e hó végén kezdjük

A tápanyag pótlására remek módszer, ha a fák törzsétől 60-80 cm-es sugarú körben 2-5 cm-es lyukakat fúrunk, tápanyagot juttatunk a talajba, és három napig csepegtető öntözést kapnak. Csapadékos idő esetén ezt a természet maga is megoldja. Az érett komposztból készült talajtakarás szintén hatékony segítség lehet fáink számára.

Ügyeljünk rá, hogy a cserjék és örökzöldek, de ugyanígy az azáleák, a rododendronok és a kaméliák kifejezetten savas tápanyagigényűek!

A lombhullató cserjék és fák az általános tápösszetételt szeretik.

A február a késő téli metszések ideje is egyben

A télen megrongált, elhalt, letört ágaktól való megszabadításukat fáink később szellősebb, kompaktabb ágszerkezettel, szebb, életképesebb terméssel hálálják meg. Megéri a fáradozást!

A már ősszel rügyező, tavasszal hajtó, nyáron virágzó cserjék ilyenkor kimaradnak a metszésből, ugyanis ha lemetszenénk őket, virágzásuk az idényben elmaradna.

Várjuk meg tavaszi virágzású cserjéink elvirágzását! Az aranyeső, gyöngyvessző is meghálálja a későbbi gondoskodást.

A ribizlit is meg kell szabadítanunk három évnél idősebb törzsétől ilyenkor.

A málnáról és hasonló bogyós gyümölcsökről - a bő termés érdekében - illik eltávolítani a múlt évből rajtuk maradt gyümölcsök maradványait.

A szőlőt és a kivit február idusa táján metsszük, különben elkezdenek nedvet ereszteni!

Lombhullató kúszónövényeink, a loncfélék és a futórózsafélék formázó metszése se maradjon ki!

A helyes metszéstechnikákról bővebben ITT olvashattok!

Az egynyári, évelő és gumós kerti növényeink

A tulipán és a nárcisz leveleinek megjelenésekor, illetve levirágzás után is szükséges, más gumós növényeinknél viszont elég elvirágzás után pótolni a tápanyagot.

Ilyenkor már figyeljünk arra, hogy a telelő muskátli, a fukszia ne száradjon ki. Én a hó végén már óvatosan meglocsolom őket. A hűvösön tartott kaktuszaim is kapnak pár csepp vizet. A majomkenyérfa nálam télen sem marad ki, a havi egy locsolást februárban fehér virágzatával hálálja meg.

Gumós növényeinket a lomb növekedésétől a virágzási szakasz végéig rendszeresen locsolnunk kell, odafigyelve arra, hogy a levélzet és a virág ne kerüljön a vízzel érintkezésbe.

A hidegben tárolt sarjhagymáink közül a dália gumói nedves homokban szeretnek ilyenkor pihenni, a begóniák és a kardvirág viszont kifejezetten szárazságot igényelnek.

Ne tegyük ki nyáron nyíló gumós növényeinket 7°C feletti hőmérsékletnek, kifejezetten szárazon tartsuk őket, mert ellenkező esetben idő előtt elkezdenek kirügyezni!

Ez az árnyékliliom, a sásliliom és a nagy szívvirág ültetésének is az ideje.

A hidegben csírázó növények - így egyes fűfélék, a sziklakerti fajok, továbbá az encián és persze a kankalin is - fagymentes időben már szintén a helyükre kerülhetnek. Amennyiben még számítunk talaj menti fagyokra, ezt érdemes meleg ágyásban kiviteleznünk.

Ha a kezdetektől szeretnénk évelő növényeket nevelni, a petúnia, a verbéna, a meténg félék és a lobélia magjait érdemes a héten elvetnünk, megkezdhetjük szobai előnevelésüket az ablakpárkányon!

A zöldségek és a gyümölcsök

Amikor az idő engedi, és nem fagyott a talaj, a zöldséges kert felásása, esetleg a szántatás is februárra esik.

Az előrelátó kertész ilyenkorra már beszerezte az évre betervezett fajok magjait.

Szabad földbe most ültetjük a tormát, a spárgát, az articsókát és a rebarbarát is.

A hónapos retek, a téli saláták, a spenót és a karalábé magjai is ilyenkor kerülnek elültetésre - szigorúan ágy melegbe. Meleg ágyás híján pedig az ablakpárkányra. :)

Ha nincs nagyon hideg, és már kapható, az epertövek is végleges helyükre telepíthetőek a hónap végéhez közeledve.

Ezen munkálatok időben történő elvégzésével sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, így ne spóroljunk se időt, se energiát, mert később biztosan megtérül!

 

Szeretném még hozzáfűzni, hogy rendkívül sokat tanultam ezen bejegyzés írása közben.

A VÉGÉRE MARADT A LEGFONTOSABB! <3

MÉG INKÁBB FÁJ A SZÍVEM MOST A KISHANTOSIAKÉRT, HISZ AZ ELMÚLT 30 ÉVBEN ILYENKOR MÁR ŐK IS BŐVEN SERÉNYKEDTEK FÖLDTERÜLETÜKÖN. 

A BIOTÓPIA CSAPAT NEVÉBEN ELMONDTUK, MI MINDEN LEHETSÉGES FÓRUMOT MEG FOGUNK RAGADNI, HOGY HANGOZTASSUK EGYÖNTETŰ VÉLEMÉNYÜNKET, MELY SZERINT SZÁMUNKRA MIT SEM SZÁMÍT AZ ÉV AGRÁREMBERE VERSENY VÉGEREDMÉNYE.

SZERINTÜNK BOLYE FERI BÁCSI NEMHOGY AZ ÉV, AZ ÉVSZÁZAD AGRÁR SZAKEMBERE!

 

EZT MI SEM BIZONYÍTJA JOBBAN, MINT HOGY A VERSENY GYŐZTESE MAGA IS LIKEOLTA AZ ERRŐL SZÓLÓ KOMMENTEM A SZAVAZÁS FB CSOPORTJÁBAN.

TÉNY, HOGY ÓRIÁSI VESZTESÉG ÉRTE A KISHANTOSIAKAT, ÉS UGYANÍGY AZ AZÓTA GUSZTUSTALAN MÓDON SZÉTVEGYSZEREZETT FÖLDET IS, AMELY EDDIG GAZDÁLKODÁSUKNAK OTTHONT ADOTT. 

DE AZ IS TÉNY, HOGY OLYAN FELBECSÜLHETETLEN AJÁNDÉKOT KAPTAK VESZTESÉGEIK ÁRÁN, AMIT SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN TŐLÜK SENKI EL NEM VEHET.

MENTSÜK MEG KISHANTOST  KÖZÖSSÉG  és a KISHANTOSI BIOGAZDÁLKODÁSÉRT CSOPORT (bizony, csupa nagybetűvel jegyezzétek meg ezeket a neveket!) ÖSSZEFOGÁSA PÉLDAÉRTÉKŰ A VILÁGON, MINT AHOGY A SOK SZERETET, AMIT ÉVA ÉS FERI BÁCSI TŐLÜNK KAPOTT.

NAGYON BÜSZKÉK VAGYUNK A HAZAI GREENPEACE-RE, AMIÉRT AKTIVISTÁIVAL EREJÉN FELÜL TELJESÍTETT KISHANTOS ÜGYÉBEN! <3

VÉGSZÓNAK PEDIG AZT SZERETNÉM MONDANI, HOGY MI A BIOTÓPIA SZÓT EGYFAJTA METAFORAKÉNT HASZNÁLJUK. AMOLYAN BIOÁLLAMISÁGOT SZERETNÉNK VELE KIFEJEZNI. MI A SAJÁTUNKAT ITT, BUDAPEST KÖZELÉBEN VALÓSÍTJUK MEG. DE..

kishantosmi.jpg

BIOTÓPIA FŐVÁROSA RÉSZÜNKRŐL ÖRÖKKÖN ÖRÖKKÉ KISHANTOS MARAD, HISZ ŐK AZ A PÉLDA, AMINEK MEGVALÓSÍTÁSA LEGSZEBB ÁLMUNK.

MI MINDEN ERŐNKKEL AZON LESZÜNK, HOGY LEHETŐSÉGEINKHEZ MÉRTEN MAXIMÁLISAN SEGÍTSÜK KISHANTOS FENNMARADÁSÁT.

ÉS MIT TEHETSZ TE, KEDVES OLVASÓNK?

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1%- ÁVAL A KISHANTOSI NÉPFŐISKOLA FENNMARADÁSÁT! <3

adoegykishantos.jpg