Mesél az erdő

Szeretnék nektek mesélni a budakalászi Szegély utca felett található erdőterületről.

Maga az erdő kettő, gazdálkodásunkba bevont telek felső határa is egyben. Budakalász és a budapesti III. kerület Békásmegyer felőli részét választja el. De ennél jóval fontosabb szerepet is betölt városunk életében, ugyanis egyben szélvédettséget, és erózió elleni védelmet is biztosít az alatta fekvő, kisebb hegyoldal telkeinek.

Borzasztó szomorúan érint, hogy az elmúlt években két elhanyagolt telken az önkényesen utat törő tolvajok olyan szinten megritkították, hogy gyakorlatilag át lehet már látni rajta. 

Nem tudtam szó nélkül átsiklani a dolog fölött, mert pont ez az oly sok emberre jellemző magatartás az oka annak, hogy számos természeti értékünknek - és itt kifejezetten a környékbeli erdős területekre gondolok - napjainkra szó szerint nyoma veszett. Kisebb nyomozó munka árán kiderítettem, hogy a terület 103 ember osztatlan közös tulajdonában van. Ez akkora szám, hogy inkább bele sem kezdtem személyes felkutatásukba. Ennél jóval egyszerűbbnek tűnt településünk polgármesterétől tanácsot kérni, aki készségesen sietett segítségemre a helyi környezetvédelmi referens hölgy és a Közterület Felügyelet bevonásával.

A környéken lakók elmondása szerint a tolvajok korábban a zsákutca végét lezáró kaput, valamint az önkormányzat és a közútkezelők által kitett KRESZ- és figyelmeztető táblákat is eltulajdonították, így nyitva maguknak utat az erdő felé. Telente folyamatos motoros fűrész hangja hallatszik az erdő felől, de a lakók nem tudnak mit tenni a testi épségük veszélyeztetése nélkül, ezért is láttam jobb megoldásnak hivatalos segítség bevonását.

A polgármester úr közbenjárására az önkormányzat ismét lezárja a zsákutcát, és a Közterület Felügyelet járőrterveiben a terület kiemelt védelmet fog kapni. Természetesen mind az erdő fáinak eltulajdonítása, mind pedig a kerítés rongálása szankciókkal jár majd.

Bízom benne, hogy az intézkedések kellőképp eltántorítják a továbbiakban a fatolvajlástól a delikvenseket, hisz tevékenységük akár emberéletet követelő földmozgást is eredményezhetett volna, ha nem lépünk időben!

Tudom, hogy maga a téma rendhagyó Biotópia blogján. Mégis szeretném szemléltetni, hogy nagyon fontos megoldást keresni, ha hasonló környezetkárosítást tapasztaltok, ugyanis a magaslaton lévő erdők haszna, maga az erózió elleni védelem jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a völgyben lakók biztonságban élhessenek, ezért biztos vagyok benne, hogy az ország bármelyik önkormányzata ugyanilyen segítőkész lesz, mint a miénk jelen esetben! Csak ne menjünk el mellette.. Tudjátok, néma gyereknek anyja sem érti a szavát!

Megkeresésemkor sok környéki lakó mesélt tapasztalatairól, de kérdésemre, hogy felvették-e az illetékesekkel a kapcsolatot, mindenki nemleges választ adott. És ez vezetett oda, hogy mára már szinte átlátni azt erdőn. "A tudjuk, de szemet hunyunk, mert félünk" sajnos nem megoldás.

Egy szónak is száz a vége. Álljon itt a példa, mely szerint igenis kötelességünk fellépni az ilyen és hasonló dolgok ellen, mert igenis lesz foganatja! Köszönöm, és gratulálok a Budakalászi Önkormányzat hozzáállásához!