Így gazdálkodunk mi. Közösen.

 dscf7430.JPG

Pomázon, Budakalászon, Szentendrén és Dunabogdányban rendelkezünk művelhető földterületekkel.  A fóliasátrak felépítését, (amik igazából inkább walipinik), a vetőmagokat, a gépesítést közös erőből szeretnénk fedezni. A közösségi gazdálkodás lényege pont ez. Együtt vállaljuk a gazdaság működtetésének terheit,és emiatt a terményen magán is megosztozunk. Külön nem célunk kereskedni a zöldségeinkkel, persze annak csak örülni fogunk,ha hosszú távon képesek leszünk többletet is termelni. Ugyanez vonatkozik a kockázatokra is. Nem ígérjük, hogy már a legelején megtérül a befektetett munka, hisz csodákra mi sem vagyunk képesek. De minél többet csatlakoztok hozzánk, annál közelebb vagyunk hozzá, hogy fenntarthatóan tudjuk megművelni a területeinket. A lehető legköltséghatékonyabban próbálunk működni, ezért nem fogunk kidobálni pénzt sem marketingre, sem humán erőre. Mindent mi magunk csinálunk. Szeretnénk bevonni a programba hajléktalan segítőket is. Nem munkáltatni. Lehetőséget adni.

 

Több lábon állunk. Reményeink szerint plusz forrásként ebben a hónapban sikerül elindítanunk egy webáruházat, melyben az itthon ismert biotermékeket mindenki másnál jutányosabb áron fogjuk elérhetővé tenni.
Ezen kívül minél több irányban pályázatokból is próbálunk forrást teremteni.
Az is felmerült, hogy ha törvényileg megoldható, akkor itt szeretnénk hajléktalanoknak is lehetőséget adni arra, hogy befektetett munkájukkal egyenes arányban zöldséghez, húshoz jussanak. Mi nyitottak vagyunk. Kérdés, hogy ebben maga az állam mennyire rugalmas. Mi nem munkáltatni szeretnénk, hanem együtt kertészkedni, művelni a területeinket. Lehetőséget adni. Gyakorlatot biztosítani, és hosszabb távon, ha ebben a térségi önkormányzatok partnerek, szeretnénk több elnéptelenedett településen ezeknek az embereknek otthont találni, és a települések körül újabb gazdálkodás indításával akár már munkáltatni is.

Bárki csatlakozhat, aki kedvet érez a gazdálkodáshoz, aki vegyszermentesen előállított zöldséget szeretne, aki szeretné ezt kitanulni, akinek nincs saját kertje, akinek van,de az inkább díszkert, és nem áll módjában átalakítani,mégis saját zöldségre vágyik, akinek sok szabadideje van, és ilyesmivel szívesen eltöltené, akinek nincs, de egy keveset tud rá szánni.

Mi a közösség szervezésében alapvetően a már ismert példákkal ellentétben a szűkebb pénztárcájú emberek elérését célozzuk meg. Mivel a föld területek már adottak, ezért azok költségeit itt nem közösen kell összedobniuk a csatlakozóknak. Emiatt jóval jelképesebb lesz a kezdő, és a havi befizetések összege is. Viszont senkit sem akarunk azzal kecsegtetni, hogy mindezzel megszűnt tagi feladata, mert sokkal inkább építünk a pénzen felül a befektetett munkába. Nem azt várjuk senkitől,h heti negyven órában segítsen a földet művelni, azt viszont igen,h ha vállal x órát, akkor számíthassunk rá!

Továbbá saját szívügyként minden egyes évszakban más-más,a magunk értékrendje szerinti karitatív dolgot szeretnénk elindítani. 
Meg szeretnénk mutatni,h helyes időgazdálkodással mindig marad egy kis időnk arra, hogy önzetlenül segítsünk.

Az első, amire Biotópia alapító tagjai a szabadidőnkből is szívesen áldoztunk, az az, hogy szeretnék törvényjavaslatot benyújtani az EU elé a TerraCycle iskolai programjának kötelezővé tételéről. Több apropója is van a dolognak.
Anyaként azt látom, hogy a kisfiam iskolája bizony komoly anyagi gondokkal küzd. Régen roskadozott a sportszertár, manapság a labdát is mi, szülők vesszük. Ezért regisztráltam az iskolát a hazai Terracycle sós ropogtatni valós csomagolóanyagok gyűjtés programjába. Budakalász, Pomáz és Szentendre összes oktatási és kulturális intézményét, a térség civil szervezeteit szeretnénk bevonni a programba. Lényegében kizárólag a gyerekek gyűjtőkedvén fog múlni, hogy mekkora összeghez jut félévenként a sulik,stb. mögötti közhasznú szervezet. Szeretnénk, ha az ilyen programok nem csak és kizárólag az adott intézmények vezetőinek jellemén, aktivitásán múlnának, hanem kötelező érvényűek lennének az összes iskolában,oviban.
http://www.terracycle.hu/hu/pages/irany_a_suli.html

Szóval..

Helló! Ha kellett egy hely..Ha kellett egy kert..

Lehet csatlakozni! Lehet saját kerted! Itt bármit lehet!